En guide till billån utan kontantinsats

Att köpa en bil är en stor ekonomisk investering och kan för vissa personer kräva ett billån utan kontantinsats eftersom att för många kan kontantinsatsen trots allt vara det största hindret.

På Credit.se kan du jämföra en mängd långivare som erbjuder billån utan kontantinsats, så att du kan hitta den bästa lösningen för dina behov.

Med vårt jämförelseverktyg hoppas vi att processen blir smidig och enkel för dig, så att du snabbt och effektivt kan ta ditt första steg mot att äga din drömbil.

Billån med säkerhet – dessa krav gäller

Om du tar ett billån med säkerhet gäller följande:

  • Bilen du köper får inte vara för gammal.
  • Bilen måste köpas av en professionell bilhandlare.
  • Du får endast låna till 80 % av bilens kostnad. Handpenningen på 20 % måste du betala själv.

Skulle du ta ett billån utan säkerhet kan du istället låna till hela bilens kostnad, under förutsättning att bilen kostar under 500 000 kr. På så sätt slipper du betala kontantinsats och du får köpa bilen av vem som helst. Vilket skick bilen är i spelar heller ingen roll. Dessutom brukar räntan för ett billån med säkerhet idag inte skilja sig avsevärt mycket ifrån ett billån utan säkerhet.

Kontantinsatsen för en bil

Kontantinsatsen för en bil är den initiala summan pengar du betalar i samband med köpet, vilket vanligtvis utgör en del av bilens totala köpeskilling. Storleken på kontantinsatsen kan variera, men generellt sett räknar de flesta traditionella finansinstitut med en kontantinsats omkring 20% av bilens pris. Denna summa dras sedan bort från det totala belopp du behöver låna. Vilket minskar hur mycket du behöver betala varje månad och din totala lånekostnad.

Om du är intresserad av att ta ett billån utan kontantinsats är det ett helt vanligt privatlån du bör leta efter. Ett billån utan säkerhet är nämligen detsamma som ett billån utan kontantinsats. Tar du ett privatlån kan du nämligen bekosta hela bilens kostnad med lånet, vilket inte är en möjlighet om du väljer att ta ett billån med säkerhet. Då får du endast låna upp till 80% av bilens kostnad och resterande 20% måste du betala själv.

Svårt att bekosta dyr kontantinsats

Skulle du vilja köpa en bil som kostar 250 000 kr ligger handpenningen på 50 000 kr. Skulle du ta ett billån med säkerhet får du alltså låna 200 000 kr och övriga 50 000 kr måste du betala ur egen ficka. Detta är ingen liten summa och det är inte många som kan slänga fram 50 000 hur som helst, särskilt inte om man hunnit komma så långt i sitt sparande.

Köpa bil utan kontantinsats

För många kan tanken på att köpa en bil utan kontantinsats vara en attraktiv lösning. Detta tillvägagångssätt gör att du kan undvika den största kostnaden. Vilket kan vara en lättnad om du inte har tillräckligt med sparade pengar. Men det finns flera saker att tänka på när man överväger detta alternativ.

När du köper en bil utan kontantinsats finansierar du hela kostnaden för bilen. Vilket innebär att dina månatliga återbetalningar kommer att vara högre än om du hade lagt ner en initial summa. Dessutom kan räntan vara högre, eftersom långivaren tar en större risk. Du lånar pengar till att köpa en bil helt enkelt. Dock kan det bli svårare att få ett billån med betalningsanmärkningar om du inte har en kontantinsats.

Billån utan kontantinsats – att tänka på

  • Först och främst bör du ifrågasätta om du faktiskt kan spara ihop till handpenningen på egen hand när du lånar till bil. På ett sätt är det bättre att själv bekosta handpenningen eftersom du då slipper låna lika mycket pengar.
  • Vad är det för bil du vill köpa? Är det en dyrare bil som kostar över 500 000 kr är ett billån med säkerhet nämligen ditt enda alternativ.
  • Se till att du kommer klara av återbetalningen. Planera en budget efter dina inkomster och utgifter. För att se hur mycket du kan betala på lånet varje månad utan att du behöver snåla för mycket.
  • Fundera på om du behöver ett låneskydd eller en inkomstförsäkring. Ett billån är ett stort lån och skulle du bli av med din inkomst kan lånet verkligen sätta dig i klistret.
  • Kom ihåg att lånet blir dyrare ju längre löptid du väljer. Se därför till att inte välja en allt för lån avbetalningstid.
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.