Så fungerar privatleasing av bil

Ett alternativ till billån och köpa bil är att leasa en bil. Att privatleasa en bil idag är inte särskilt ovanligt. Detta alternativ till att köpa en bil erbjöds för första gånger under det sena 1980-talet men har inte slagit igenom på riktigt förrän de senaste åren. Det är trots allt en smart och smidig tjänst, dels för dem som gillar att byta upp sig till nyare bilar regelbundet och de som kanske endast behöver en bil under en kortare period i livet.

Vi ska nu titta lite närmare på just privatleasing och vad det är samt vilka för och nackdelar detta kan ha.

Vad är privatleasing?

När du leasar en bil innebär det att du som privatperson hyr en bil som betalas via en fast månadskostnad. Dock gäller detta inte en månad hit och dit, utan avtalet som skrivs ligger på tre år och dessutom finns det en förutbestämd körsträcka på 1 500 mil per år, vilket är 125 mil i månaden.

I avtalet ingår försäkring, eventuell vägassistans, en gratis lånebil om din leasingbil skulle behöva service och vinter- och sommardäck och vanligtvis även service, värdeminskning samt däckförvaring och däckbyte.

Fördelar med privatleasing

Det finns en hel del fördelar med att privatleasa en bil, som till exempel:

  • Det är enkelt, snabbt och bekvämt.
  • Eftersom månadskostnaden är fast behöver du inte oroa dig över oväntade utgifter.
  • Du behöver inte röra dina sparpengar eller ta ett lån för att ha råd, utan du betalar bilen med hjälp av din lön, som vilken räkning som helst.
  • Oro över värdeminskningar är ingenting du behöver bry dig om. Det är leasingföretagets bekymmer.
  • Du behöver inte gå igenom någon säljprocess efter att avtalstiden är slut. Du lämnar helt enkelt tillbaka bilen, utan konstigheter.
  • Gillar du att byta bil regelbundet är leasing ett utmärkt alternativ, då du kan byta bil var tredje år.

Nackdelar med privatleasing

De negativa sidorna när det gäller privatleasing kan vara följande:

  • Det kan både bli komplicerat och dyrt om du önskar säga upp ditt leasingavtal i förtid.
  • Har du slitit bilen på ett vis som av företaget anses vara onormalt kan du bli skyldig att betala extra.
  • Du har en begränsad körsträcka. Skulle denna körsträcka överstigas kan räkningen bli mycket dyrare.
  • Du som konsument är inte lika skyddad som du vore vid ett bilköp.
  • Räntan du betalar kan inte dras av i din deklaration.
  • Det är alltid en trygghet att äga bilen man kör. När du leasar kör du trots allt någon annans bil och måste alltid vara extra försiktig.

Tänk noggrant innan du väljer att privatleasa

Privatleasing är kanske inte ett alternativ som passar alla, men för de som gillar den här typen av lösning är tjänsten mycket fördelaktig. Att leasa är både snabbt, smidigt och du slipper en del av det ansvar det innebär att äga en egen bil, men det kan som sagt tillkomma en hel del kostnader i slutändan. Är man dock beredd på detta och är noggrann och ansvarsfull under sin hyrperiod är privatleasing såklart inga konstigheter.

Hur som helst så rekommenderar vi att du tänker igenom ditt beslut noga innan du bestämmer dig för att leasa en bil, eftersom det kan vara mycket krångligt att ta sig ur ett skrivet avtal. Ställ många frågor när det gäller avtalet, som till exempel vad ”onormalt slitage” innebär exakt samt vem som bedömer detta (om det är medarbetaren som mottar bilen eller om det är företaget), vad varje extra mil kostar om du skulle överskrida den avtalade körsträckan samt om bilens restvärde är rörligt eller fast. Fråga hellre en fråga för mycket än för lite, det skadar trots allt aldrig att vara välinformerad.