Att välja billån

Att välja billån

Nu ska vi här på billån24.se ge dig några tips på vad du bör tänka på när du ska välja billån.

Billån med eller utan säkerhet?

Först måste du ställa dig frågan om du vill ta ett billån med säkerhet eller utan säkerhet. Om du ska köpa en bil av en privatperson eller en bil som hinner bli äldre än 12 år innan du har betalt klart på ditt billån har du inget annat val än att välja ett billån utan säkerhet. Ett billån utan säkerhet har som bekant inga krav på vem du köper bilen av eller på bilens ålder. Däremot kan du alltid anpassa uppläggningstiden om du vill ta ett billån med säkerhet. Om du till exempel köper en 7 år gammal bil kan du ta ett billån med säkerhet om du lägger upp lånet på endast 5 år, men då måste du fortfarande köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare.

Du bör även kalkylera på om du har råd att betala 20 % i handpenning för bilen. Om du inte kan det måste du ta ett billån utan säkerhet eftersom du ”bara” får låna upp till 80 % av vad bilen kostar om du tar ett lån med säkerhet.

Jämför billån

Du bör alltid jämföra billån innan du bestämmer dig. Naturligtvis bör du jämföra räntorna för de olika billånen eftersom du förmodligen inte vill betala mer än nödvändigt för ditt billån. Du bör också titta på hur lång uppläggningstid du kan få och även kolla upp vilka lånekrav de olika billånen har.  Olika långivare har som bekant olika krav när det gäller ålder och inkomst, så du måste såklart välja ett billån där du uppfyller lånekraven.