Billån med säkerhet

När du tar ett billån med säkerhet har långivaren din bil som säkerhet för lånet. Om du av någon anledning inte kan betala för ditt billån. Måste din bil säljas så att banken får tillbaka sina pengar. Men det är inte så att du måste sälja bilen bara för att du är lite försenad med en räkning. Först får du alltid en påminnelse, men om du fortfarande inte kan betala kan det bli problem.

Det finns trots allt en fördel med att ta ett billån med säkerhet: ett billån med säkerhet har en låg ränta, något som uppskattas av alla. Eftersom banken har din bil som säkerhet tar banken en liten risk när de lånar ut pengar och en liten risk betyder lägre ränta.

Hitta det bästa billånet här.

Fakta om billån med säkerhet

Lånebelopp. När du tar ett billån med säkerhet får du låna upp till 80 % av bilens värde. Anledningen till att du inte får låna mer är att bilens värde sjunker med tiden. Banken vill inte riskera att bilens värde blir lägre än den summa som du har kvar att betala. När du ska köpa bil måste du alltså betala de resterande 20 procenten själv, men du kan alltid sälja din gamla bil eller använda den som utbytesbil. Om du inte har en gammal bil och inga kontanter kan du täcka upp det resterande beloppet med ett blancolån.

Lånetid. Du kan lägga upp ditt billån på 1 till 8 år, men bilen får inte vara äldre än 12 år innan avbetalningen är klar.

Krav. Du får låna till både en ny och begagnad bil, men den måste vara såld av en auktoriserad billhandlare. Du måste ha en ha en stabil inkomst och får inte ha några betalningsanmärkningar.