En del banker erbjuder inte bara billån utan även bilförsäkringar. Det här gör det ganska bekvämt för dig som ska köpa bil, då slipper du kontakta både en bank och ett försäkringsbolag innan du gör slag i saken.

När du ska skaffa en bilförsäkring har du tre olika sorters bilförsäkringar att välja på, trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Vilken av dessa bilförsäkringar du ska välja beror på hur mycket bilen kostar, vad den har för affektionsvärde för dig och hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på försäkringen. Dessutom har det lite med din personlighet att göra, en del tar det säkra före det osäkra medan andra vågar chansa lite. Trots det här ska vi ge dig en vink om vilken bilförsäkring du bör välja och titta lite på vad de olika bilförsäkringarna ger för skydd.

Trafikförsäkring – för dig som har en riktigt billig bil

Alla som har en bil i trafik i Sverige är skyldiga att teckna en trafikförsäkring för fordonet, om du inte gör det får du betala en skyhög trafikförsäkringsavgift. Trafikförsäkringsavgiften är för närvarande på 117 kr per dag, alltså 819 kr/vecka och det är ingen billig historia precis.

En trafikförsäkring ger skydd för:

  • Personskador som du orsakar på dig själv och andra. Om någon annan orsakar skadan är det den andres trafikförsäkring som gäller.
  • Skador på annans egendom som du orsakat.

Trafikförsäkringen skyddar alltså inte din bil överhuvudtaget, vilket betyder att du inte får någon ersättning alls om du krockar eller om den blir stulen. Billån24.se anser därför att enbart en trafikförsäkring inte duger till något annat än riktigt billiga bilar som bara har ett värde under 10 000 eller 20 000 kr.

Halvförsäkring – för dig som vill ge din bil ett grundläggande skydd

I en halvförsäkring ingår det här:

  • Trafikförsäkring
  • Ersättning för stöld, både för själva bilen och för sådant som bilstereo, GPS och fastmonterad telefon. Stöldskyddet är förmodligen den största anledningen till att folk skaffar åtminstone en halvförsäkring, för utan detta skydd får du inte ett öre om din bil skulle bli stulen.
  • Ersättning för brandskada som uppstår på grund av blixtnedslag, kortslutning eller explosion.
  • Ersättning för glasskador på vindrutor på grund av stenskott eller skadegörelse. Om du själv orsakat skadan, om du t ex krockat, får du ingen ersättning.
  • Ersättning för maskinskador som inte orsakats av vanligt slitage, men det gäller bara för lite nyare bilar. Bilen får sällan vara äldre än 8 år gammal och inte körts mer än 10 000 mil.
  • Räddningshjälp vid driftstopp. Du kan få hjälp med transport av dig och bilen till närmsta verkstad.
  • Rättsskydd vid stämning eller tvist efter en olycka.

Vår tumregel: Skaffa minst en halvförsäkring om du inte har råd att köpa en ny bil om din gamla blir stulen.