Senast uppdaterad 21 mars, 2024

Kommer din billån ränta att höjas 2022?

Författare:

Visste du att världsekonomin påverkar ditt billåns ränta?

Världsekonomins nuvarande läge är sedan 2020 ansträngt vilket har en direkt negativ påverkan på räntan för billån 2022. Kriget i Ukraina har bland annat pressat upp priserna på mat och energi och coronapandemin skapade störningar i globala produktionskedjor. Hög inflation råder världen över och centralbankerna höjer sina räntor som en effekt av detta. 

Inflation indikerar låg köpkraft vilket innebär att vi måste betala mer för det vi vill köpa. Inflationen har varit förhållandevis låg i Sverige de senaste 30 åren men senaste tiden har den nått rekordnivåer. Under coronapandemin var Sveriges inflation nära 0 % men nu är den uppe på 8 %. Den ökade inflationen bidrar till att både varor och tjänster blir dyrare och billån ränta för 2022 stiger. 

Ekonomin i världen återhämtade sig lite under år 2021. Sverige förväntas befinna sig i en lågkonjunktur under år 2022 som kan pågå ända fram till 2026. Då BNP-gapet tros stiga till en positiv nivå igen. 

Hög inflation skjuter upp ditt billån ränta för 2022 

Styrräntan är den ränta som affärsbankerna tar ut av sina mest kreditvärdiga kunder. Den används som ett riktmärke för andra lån som till exempel billån. Styrräntan ändras inte ofta, men det kan hända att den ändras hastigt om landets finansmarknader upplever antingen en snabb tillväxt eller tillbakagång. 

I och med den skenande inflationen som råder globalt har styrräntan blivit höjd i Sverige av Riksbanken den 22 juni 2022 och ligger just nu på 0,75 %. Syftet med att höja styrräntan är att minska inflationen i Sverige, men höjd styrränta gör att billån ränta för 2022 också kommer att stiga eftersom det blir dyrare för bankerna att låna av staten.

Räntor på billån

Vi har sett en höjning av räntor på billån under hela året. Dock kan det vara bra att komma ihåg att räntorna från början var historiskt låga. Det innebär att det trots höjda räntor 2022 kan vara rimligt att köpa en bil med ett billån. Det finns trots allt både billån med säkerhet och utan säkerhet som kan vara aktuella för dina krav och behov.

Se därför till att du väljer det som bäst passar för just dina krav och behov. Genom att du använder jämförelseverktyget här på Billån24.

Billån ränta 2022

Höjda räntor på alla billån

Billån ränta för 2022 förväntas stiga ytterligare under året till en följd av den ekonomiska pressade situationen i världen. Hög inflation gör att Riksbanken höjer styrräntan vilket har en direkt påverkan på de som har stora lån, såsom billån. 

Inflationen påverkar alltså styrräntan som påverkar ditt billån på två sätt: räntan och månadsbetalningen. 

 • Räntan: Ju högre styrräntan är desto högre kommer också räntan på ditt billån bli. Det innebär att du måste betala mer i ränta under lånets löptid. Månadsbetalningen blir påverkad av den primära räntan. Ju högre ränta, desto högre blir även din månadsbetalning.
 • Månadsbetalningen: Styrräntan har en direkt påverkan på månadsbetalningarna för ditt billån. Om du har ett lån med en rörlig ränta som vid en viss tidpunkt varit förhållandevis låg kan dina månadsbetalningar öka om styrräntan plötsligt stiger. Om du å andra sidan har ett lån med rörlig ränta och hög ränta kan dina månadsbetalningar sjunka om styrräntan sjunker. 

Innan du köper bil i nuläget – Gör din research kring billån ränta!

Att köpa en ny bil i nuläget kräver noggrann undersökning kring vilket företag du ska skaffa ditt billån hos. Även om billån ränta för 2022 just nu inte är skyhöga har kostnaden för en ny bil ökat i och med den höga inflationen. Inflationen på begagnade bilar har dessutom ökat ännu mer än på nya bilar.

Jämför först och hitta det bästa billånet för dig och din budget

När du letar efter ett billån är det viktigt att jämföra olika lån för att hitta det som passar dig bäst. Ta en titt på flera olika lån och jämför deras räntesatser, återbetalningsvillkor och andra kriterier innan du tar ett beslut. Även om världsekonomin är svår att påverka kan du hos oss på Billån24 snabbt och enkelt jämföra massor av billån och hitta det mest förmånliga billånet. Höjningen av billån ränta för 2022 behöver inte stoppa dig från att köpa en ny bil. Vi jämför billån med både höga och låga räntor, allt för att du ska kunna hitta det bästa lånet för just ditt bilköp. 

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.

Bilindustrin återupptar sina produktionsanläggningar mitt i coronapandemin

En snabbguide inom billån

Våra bästa billån

Nedan finner du våra utvalda billån 2023 med bäst kundservice, snabb utbetalning och låga räntor.

 • Jämför 40 långivare
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Accepterar betalningsanmärkningar
 • Endast en UC

7.4

 • Billån utan säkerhet.
 • Flexibel avbetalning.
 • Svar direkt.
 • Låna mer vid behov

8.5

 • Jämför 22 långivare
 • Svar inom 24 timmar
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Endast en kreditupplysning

7