Köpa bil – från start till mål

Om du är ung och ska köpa din första bil kanske du inte känner till allt som har med bilköp, billån och försäkringar att göra. Det är en hel del man bör känna till när man köper bil så därför presenterar Billån24.se här en komplett steg-för-steg-guide som gör köpet och allt annat omkring det lite enklare.

1. Bestäm vilket billån du ska ta

Innan du ska köpa bil är det såklart viktigt att se till att du kan finansiera bilen. Om du funderar på att köpa en riktigt billig bil för 10 000 – 20 000 kr kanske du kan spara ihop till den och betala med egna pengar. Skulle du inte ha råd med det eller tänker köpa en dyrare bil måste du såklart ta ett billån, det finns två olika sådana lån att välja på:

  1. Billån utan säkerhet. Detta billån ska du ta om du ska köpa bilen av en privatperson eller importera bilen själv.
  2. Billån med säkerhet. Det här är ett bra alternativ om du ska köpa bilen av en godkänd bilhandlare men tänk på att du ”bara” får låna högst 80 % av vad bilen kostar, resten måste du betala ur egen ficka. Du kan även täcka handpenningen på 20 % med ett privatlån.

2. Ordna med lånet

När du har bestämt dig för vilken sorts billån du ska ta är det bara att ansöka om lånet hos en bank som erbjuder en bra ränta.

  1. Om du ansöker om ett billån utan säkerhet och ansökan blir beviljad sätts pengarna in på ditt bankkonto. Då kan du betala för bilen kontant eller med en banköverföring i samband med kontraktskrivandet.
  2. Om du ansöker om ett billån med säkerhet får du ett lånelöfte av banken som visar hur mycket pengar du har att röra dig med. Banken ger dig inga pengar i handen men du får alla nödvändiga dokument som du visar upp för bilhandlaren när det är dags att köpa bilen. Pengarna förs sedan över direkt till bilhandlaren.

3. Ordna med försäkringen

Du får inte ens köra hem bilen om den inte är försäkrad, den måste ha minst en trafikförsäkring. Du måste se till att den är försäkrad i ditt namn så kontakta ett försäkringbolag innan du ger dig iväg för att köpa bilen. De informerar dig om deras rutiner vid bilköp och ägarbyte.

4. Köp bilen

  1. Köp av privatperson. Om du ska köpa bil av en privatperson får du inga garantier och därför är det viktigt att ha med någon kunnig som kan titta närmare på bilen innan du eventuellt slår till. Du kan även köra den till en teststation där de testar bilen om säljaren tycker att det är okej. Läs mer om det här i vår artikel om att köpa bil av privatperson. När ni skrivit under köpeavtalet är det bara att betala för bilen och säljaren skickar in registreringsbeviset som informerar Transportstyrelsen om ägarbytet, det kan även göras via Transportstyrelsens app ”Mina fordon”.
  2. Köp av bilhandlare. Det är betydligt tryggare att köpa bil av en godkänd bilhandlare än av en privatperson eftersom alla bilar som kostar över 30000 kr måste vara varudeklarerade och ofta kommer de med en kortare garanti. Läs mer om det här i vår artikel om att köpa bil av bilhandlare. I samband med köpeavtalet visar du upp dina bankhandlingar om du har tagit ett billån med säkerhet, annars betalar du kontant eller via banköverföring.