Sköt om din bil

När du har tagit ett billån för att köpa bil vore det illa om bilen går sönder så pass mycket att den blir för dyr att reparera innan du har betalat klart på ditt billån. Det är knappast något någon önskar sig när det har lagt ut en massa dyra pengar på sin bil. Det går emellertid att minska risken för att det här ska hända, dels genom att vara noga med vilken bil man köper om man köper en begagnad bil och dels genom att sköta om sin bil. Om du är noga med biskötseln ökar du chansen för att den ska hålla längre och minskar risken för skador. Här ska billån24.se därför ge dig några fina tips på hur du bör sköta om din bil.

7 tips för bra bilskötsel

  1. Ha koll på oljan för annars kan motorn skära sig. Kolla även i instruktionsboken eller på nätet hur ofta du bör byta olja på din bil.
  2. Byt filter när det behövs, hur ofta du bör göra det står också i instruktionsboken. Ett igentäppt filter gör att din motor får jobba hårdare och gör att bilen drar mer bränsle.
  3. Se till att dina däck har tillräckligt med luft för annars slits däcken snabbare och gör att din bil drar mer bensin. Även själva bilen kan ta stryk om det är för lite luft i dina däck. Vägverket konstaterar att man till och med bör fylla på med 10 – 15 % mer luft än vad som rekommenderas vilket gör att rullmotståndet blir mindre utan att däcken greppar sämre.
  4. Regelbunden service av motorn gör att motorn håller längre och att bränsleförbrukningen minskar med 5 – 10 %.
  5. Rengör motorn med jämna mellanrum eftersom smuts och salt kan ge överslag i tändsystemet vilket kan förstöra katalysatorn.
  6. Ha koll på kamremmens ålder eftersom en alltför gammal kamrem kan förstöra hela motorn.
  7. Tvätta bilen regelbundet eftersom salt och smuts ökar risken för rostskador.