Tänka på vid billån

Här ska vi ge dig en lista på sju saker du bör tänka på innan du tar ett billån

Sju saker att tänka på vid billån

  1. Helförsäkring. Banken brukar kräva att bilen är helförsäkrad under billånets löptid om du tar ett billån med säkerhet, så om du ska ta ett sådant lån måste du alltså teckna en helförsäkring. Om bilen har en vagnskadegaranti räcker det emellertid att teckna en halvförsäkring tills garantin löpet ut. Detta krav gäller emellertid inte för billån som inte kräver en säkerhet.
  2. Du måste se till att ha tillräckligt mycket sparpengar för att täcka kontantinsatsen på 20 % om du tar ett lån med säkerhet. Du kan även ta ett privatlån som du kan bekosta kontantinsatsen med.
  3. Återförsäljare. Om du vill ta ett billån utan säkerhet kan du köpa bilen av vem som helst men om du ska ta ett billån som kräver en säkerhet måste du se till att köpa den av en auktoriserad återförsäljare.
  4. Köp av privatperson. Du bör vara extra noga med att kolla bilens skick om du köper den av en privatperson. Läs mer om vad du bör tänka på i vår artikel om att köpa bil av privatperson.
  5. Fast och rörlig ränta. Det finns billån med såväl rörlig som fast ränta. Vilken ränta du bör välja beror på hur räntan ser ut i stort. Normalt är det bättre i längden att välja en rörlig ränta men det är inte så säkert i dagens lågräntesverige.
  6. Individuell ränta. Tänk på att den ränta som bankerna och kreditbolagen anger är den lägsta möjliga ränta man kan få eftersom den sätts individuellt. Det innebär att det inte alltid är den bank som skyltar med den lägsta räntan är billigast för just dig.
  7. Billigare med miljöbil. Det finns vissa banker som ger en lägre ränta till folk som köper miljöbilar. Ta med det i beräkningen om du tycker att en miljöbil egentligen är för dyr.