Vad är viktigt att tänka på när du köper en begagnad bil?

Author: bazoom
Last Updated: 9 september, 2023

Vad är viktigt att tänka på när du köper en begagnad bil?

Det finns många saker att tänka på när du köper en begagnad bil. För det första är det viktigt att göra en grundl犀利士
ig undersökning av bilen, både inuti och utanpå. Se till att ta reda på hur mycket bilen har kört, vilken sorts service den har fått och vilka reparationer som har gjorts. Att köpa en begagnad bil från en bilhandlare är generellt mycket säkrare då du får ett starkare rättsligt skydd via konsumentköplagen. Seriösa bilhandlare genomför grundliga kontroller av bilen som innebär större säkerhet för dig. Om du en söker en seriös bilhandlare så kan ni kolla in här för mer information.

Kolla upp hur många kilometer det är på bilen

Att kolla på mätarställningen är ett bra första steg men inte alltid korrekt. För att kunna höja priset kan en tvivelaktig bilhandlare manipulera mätarställningen. Elektroniska verktyg för just detta ändamål säljs idag helt lagligt på internet.

Vad du istället borde göra är att tillexempel titta på servicehistoriken för att se hur långt den har kört under olika perioder. Servicehistoriken finns vanligtvis i ett försäkringsbrev, kvitto från bilens senaste service och i犀利士
bilens registreringsbevis.

Ta reda på villkor och garantier innan du köper bilen.

Bilens garanti är ett avtal som förhandlas mellan bilhandlaren och köparen som anger hur länge handlaren är skyldig att reparera eller ersätta en defekt bil. Garantin kan vara begränsad till vissa delar av bilen, till exempel motorn, eller den kan täcka hela bilen. Garantin börjar gälla från inköpsdatumet och varar i en viss tid, vanligtvis 12-36 månader. Under garantiperioden ska alla reparationer och ersättningar som behövs för att åtgärda defekter på bilen utföras gratis för kunden.

Bakgrunds­kontrollera både bilen och säljaren

När man köper en bil av en privatperson eller bilhandlare är det viktigt att göra en bakgrundskontroll av både bilen och säljaren. Detta för att försäkra sig om att man inte blir lurad eller köper en bil som har skador eller fel. En bakgrundskontroll innebär att man granskar säljarens identitet, gör en koll på hur mycket bilen har kostat i inköp och service, och undersöker om det finns några skulder på bilen. Man kan även be säljaren visa upp dokumentation för alla reparationer och service som har gjorts på bilen, samt se till att alla nödvändiga papper finns i ordning. Du kan även söka upp bilen med hjälp av registreringsnumret på nätet. När man väl har gjort sin bakgrundskontroll är det dags att testköra bilen för att se till att allt fungerar som det ska.

Är privatleasing ett bättre alternativ än att ta ett billån?

Varför du bör jämföra billån

Våra bästa billån

Nedan finner du våra utvalda billån 2023 med bäst kundservice, snabb utbetalning och låga räntor.

 • Låna upp till 100 000 kr
 • Tittar på din återbetalningsförmåga
 • Accepterar betalningsanmärkningar
 • Inga avgifter

7.2

 • Snabb ansökan.
 • Jämför 30 långivare.
 • Tillåter anmärkningar.
 • Samla lån och krediter.

8.4

 • Snabb ansökan.
 • Jämför 35 långivare.
 • En enda kreditupplysning (UC)
 • Anmärkning kan tillåtas.

8.4