Senast uppdaterad 21 mars, 2024

Varför du bör jämföra billån

Författare:

Om du har börjat gå i tankar om att köpa bil så har du förmodligen som de flesta kommit till tanken att du kanske behöver låna till bilköpet, speciellt om du ska köpa en helt ny bil. I dagsläget är det mycket vanligt att låna antingen till hela bilköpet eller en mindre del, om man har lagt undan pengar som ska finansiera köpet.  

Vid köp av en helt ny bil kan du räkna med att du behöver lägga några hundratusen kronor som minst. Ska du dessutom ta ett billån på hela beloppet så kommer räntan vara av betydande roll för din månadskostnad. Om man jämför räntan så räcker det med en ränteskillnad på 2% för att månadsbetalningarna ska variera med hundratalskronor. 

I denna artikel kommer vi redogöra hur du kan jämföra billån på lånen.se för att hitta bäst finanseringsmetid till ditt bilköp.

Vad du ska jämföra

När du börjar jämför olika banker och hur deras erbjudande ser ut för billån så är lätt att stirra sig blind på räntan. Visserligen så är kanske räntan den del som påverkar mest hur stor räntekostnaderna blir för ditt billån. Förutom räntan finns så det två andra delar du bör kolla på vid en jämförelse. Dessa två punkter är:

 1. Löptid
 2. Lånebelopp. 

När du jämför löptid

Vid en jämförelse av banker och deras löptider för billån så är det mycket varierande om hur lång löptid de erbjuder. Vissa banker som Lumify har en löptid om max 8 år medans låneförmedlaren Lendo kan hjälpa dig att teckna billån upp till 15 år.

Vanligtvis så brukar lån med lång löptid kunna erbjuda en något lägre räntesats, då de i slutändan kommer ha tjänat mest på dig att ha dig som kund. Lån med kortare löptid är tvärtom, här är det inte helt ovanligt att lånet får en något högre ränta. 

Något du bör ha med dig när du jämför billån är att det ofta går att betala lånet tidigare. Med detta sagt så kan du i många fall välja ett billån med lång löptid och låg ränta för att sedan betala av lånet tidigare än avtalat. Kolla bara upp INNAN du tar lånet – att du inte behöver betala någon ränteskillnadsersättning, annars försvinner hela idén med att betala av lånet i förtid.

När du jämför lånebelopp 

En annan viktig punkt när du jämför billån är att kolla så att lånesumman de kan låna ut täcker ditt behov. Detta gäller främst om du ska låna utan UC. Lån som inte tar någon kreditslagning via UC har ett maxtak för lån om 50 000 kr. 

Detta brukar dock inte vara ett problem med lån som är med UC. De flesta större banker som SEB, Nordea och ICA Banken har alla lån som är uppemot 500 000 kr, bortsett från SEB som har ett maxtak om 350 000 kr.

Enklaste sättet till låg ränta på billånet

Det enklaste sättet att få den lägsta räntan på sitt billån är att söka lånet genom en låneförmedlare. En låneförmedlare är en tjänst som ett banker kan ansluta sig till för att få in nya kunder till banken. 

Vad detta innebär för dig som konsument är att genom att använda en låneförmedlare så får du inte bara hjälp att söka om ett billån, dessutom hjälper de dig att hitta banker som erbjuder billån och vilka som kan ge dig ett lån. Dessutom brukar de även hjälpa till att få ner räntan jämfört med om du hade sökt lånet på egen hand.

Förhandla räntan till billånet

När du väl har ansökt om ett lån och fått ett lånelöfte så är det i alla lägen värt att förhandla ner räntan. Initialt så brukar de flesta banker ha en automatiskt process och mall犀利士
för vilken räntesats du ska få som baseras på din kreditvärdighet. Om du blir godkänd i denna bedömningen får du ett lånelöfte. 

Efter att du har fått ett lånelöfte så är det en klok idé att kontakta banken för att se vad de ytterligare kan göra med räntan. Oftast brukar banken vilja se att du blir helkund i deras bank, det vill säga att för att få ner räntan så behöver du sätta in lönen på ett konto hos dem och skaffa ett betalkort. Om du går med på bankens motkrav så brukar de kunna sänka din ränta med ett tiotal räntepunkter.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.

Är privatleasing ett bättre alternativ än att ta ett billån?

Fördelarna med ett billån utan kontantinsats

Våra bästa billån

Nedan finner du våra utvalda billån 2023 med bäst kundservice, snabb utbetalning och låga räntor.

 • Ansök enkelt online.
 • Billån utan säkerhet.
 • Skriv under med bank-id.
 • Låg individuell ränta.

6.5

 • Ansök på 2 minuter.
 • Endast en kreditupplysning (UC)
 • Jämför 40 långivare
 • Låna tryggt och säkert

8.6

 • Snabb ansökan.
 • Jämför 35 långivare.
 • En enda kreditupplysning (UC)
 • Anmärkning kan tillåtas.

8.4