Billån trots kronofogden? Så fungerar det

Senast uppdaterad 2 mars, 2024
Författare:

Är det överhuvudtaget möjligt att få ett billån om man har skulder hos kronofogden? Det är en fråga som vi på billån24.se har fått några gånger. Svaret på den frågan är att det går men bara hos vissa banker, banker som riktar sig till folk som har svårt att få lån på grund av betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos Kronofogden. Du kan emellertid inte ta ett billån utan säkerhet ens hos dessa banker utan det är bara billån som kräver en säkerhet som gäller, och det räcker inte med att bara ha bilen som säkerhet. Ett billån trots Kronofogden är möjligt att få och du kan läsa mer om hur du gör nedanför.

Det här krävs för att få låna med kronofogdeskulder

Du måste ha en bostad som du kan belåna för att få ett billån trots Kronofogden. Det kanske du inte har eftersom den redan borde ha utmätts om du har skulder hos kronofogden. Det här betyder att du måste köpa en bostad som du kan belåna. Vilket du kan göra om du har möjlighet att få ett bolån hos banken du vill ta ett billån hos. Om du har tillräckligt god betalningsförmåga är det inte omöjligt. Då du får låna så att du även har råd att lösa skulden hos kronofogden och köpa en bil.

Nu är det knappast så att man köper en hel bostad bara för att man vill köpa en bil.  Men om du ändå funderar på att ta ett bolån kan du alltid höra med banken om du även kan få ta ett billån i samma veva.

Det är flera saker som påverkar dina möjligheter att få ett bolån och billån om du är skuldsatt:

 • Du måste ha en fast anställning.
 • Du måste ha en tillräckligt god betalningsförmåga för att kunna betala tillbaka på lånet.
 • Du måste lösa skulden hos kronofogden.
 • Bostaden måste ha ett hyfsat marknadsvärde, du får inte låna om den är värd mindre än 200 000 kr.

Billån trots Kronofogden

Billån trots skuld hos Kronofogden

Anledningen till att det är svårt att låna pengar när du har skulder hos Kronofogden beror på att det ses som en alldeles för stor risk för långivaren. Det går som vi nämnt ovanför att ta ett billån trots Kronofogden om du har en bostad du kan belåna. Utöver detta finns det inget alternativ för dig som saknar en bostad. Därför ska du börja med att betala av de skulder du har hos Kronofogdemyndigheten. På det sättet kan du enklare få ett billån med säkerhet även hos en bilhandlare.

För dig som vill köpa en bil från privatperson kan det dock vara nästintill omöjligt att låna pengar för detta. Det enda alternativet du har för att öka dina chanser att få ett lån är att först betala av skulderna. Då kan du i framtiden få ett billån med betalningsanmärkningar. Tänk bara på att det innebär högre räntor och avgifter än om du saknat en betalningsanmärkning.

Skulder på bil och billån

Vill du köpa bil trots skuld hos Kronofogden är det viktigt att komma ihåg att en bil är en tillgång. Har du skulder du inte betalar av på och får Kronofogden gör en utmätning kan bilen tas för att täcka en annan skuld. Då det är svårt att få billån trots Kronofogden är det trots allt vanligt att då köpa en billig bil kontant. Funderar du på detta rekommenderar vi på Billån24 att du först kontaktar Kronofogdemyndigheten för att betala av skulderna eller sätta upp en avbetalningsplan. Risken finns annars att bilen blir beslagtagen om du har skulder du inte betalat. Skulder på bil som uppkommer för att du inte betalat ditt billån med säkerhet kan också leda till att bilen beslagtas.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.

Minska bilkostnaden

Så kan du betala ditt billån med autogiro

Våra bästa billån

Nedan finner du våra utvalda billån 2023 med bäst kundservice, snabb utbetalning och låga räntor.

 • Snabb ansökan.
 • Jämför 35 långivare.
 • En enda kreditupplysning (UC)
 • Anmärkning kan tillåtas.

8.4

 • Samla dina lån och krediter.
 • Prisgaranti för privatlån.
 • Tre betalningsfria månader.
 • Besked samma dag.

8.3

 • Jämför 38 långivare.
 • Svar direkt.
 • Gratis ansökan.
 • Över 500 000 nöjda besökare.

8.7