Billån utan kontantinsats

Är du på jakt efter ett billån utan kontantinsats? Då är du garanterat i gott sällskap. Det är trots allt inte många som själva har råd att bekosta bilens handpenning ur egen ficka och därför väljer man att ta ett billån utan kontantinsats.

I denna artikel ska vi se över vilka alternativ du har om du är intresserad av ett billån utan kontantinsats och vad du bör tänka på innan du ansöker.

Så fungerar ett billån utan kontantinsats

Om du är intresserad av att ta ett billån utan kontantinsats är det ett helt vanligt privatlån du bör leta efter. Ett billån utan säkerhet är nämligen detsamma som ett billån utan kontantinsats. Tar du ett privatlån kan du nämligen bekosta hela bilens kostnad med lånet, vilket inte är en möjlighet om du väljer att ta ett billån med säkerhet. Då får du endast låna upp till 80 % av bilens kostnad och resterande 20 % måste du betala själv.

Svårt att bekosta dyr kontantinsats

Skulle du vilja köpa en bil som kostar 250 000 kr ligger handpenningen på 50 000 kr. Skulle du ta ett billån med säkerhet får du alltså låna 200 000 kr och övriga 50 000 kr måste du betala ur egen ficka. Detta är ingen liten summa och det är inte många som kan slänga fram 50 000 hur som helst, särskilt inte om man hunnit komma så långt i sitt sparande.

I och för sig skulle du kunna ta ett mindre privatlån för att bekosta handpenningen med att ha två stora lån hängandes över sina axlar är sällan att rekommendera. Utöver att du måste bekosta handpenningen själv finns det en hel del andra krav som måste uppfyllas för att du ska få ta ett billån med säkerhet.

Billån med säkerhet – dessa krav gäller

Om du tar ett billån med säkerhet gäller följande:

  • Bilen du köper får inte vara för gammal.
  • Bilen måste köpas av en professionell bilhandlare.
  • Du får endast låna till 80 % av bilens kostnad. Handpenningen på 20 % måste du betala själv.

Skulle du ta ett billån utan säkerhet kan du istället låna till hela bilens kostnad, under förutsättning att bilen kostar under 500 000 kr. På så sätt slipper du betala kontantinsats och du får köpa bilen av vem som helst. Vilket skick bilen är i spelar heller ingen roll. Dessutom brukar räntan för ett billån med säkerhet idag inte skilja sig avsevärt mycket ifrån ett billån utan säkerhet.

Billån utan kontantinsats – att tänka på

  • Först och främst bör du ifrågasätta om du faktiskt kan spara ihop till handpenningen på egen hand när du lånar till bil. På ett sätt är det bättre att själv bekosta handpenningen eftersom du då slipper låna lika mycket pengar.
  • Vad är det för bil du vill köpa? Är det en dyrare bil som kostar över 500 000 kr är ett billån med säkerhet nämligen ditt enda alternativ.
  • Se till att du kommer klara av återbetalningen. Planera en budget efter dina inkomster och utgifter. För att se hur mycket du kan betala på lånet varje månad utan att du behöver snåla för mycket.
  • Fundera på om du behöver ett låneskydd eller en inkomstförsäkring. Ett billån är ett stort lån och skulle du bli av med din inkomst kan lånet verkligen sätta dig i klistret.
  • Kom ihåg att lånet blir dyrare ju längre löptid du väljer. Se därför till att inte välja en allt för lån avbetalningstid.