3 tips när du ska köpa bil av bilhandlare

3 tips när du ska köpa bil av bilhandlare

Fördelen med att köpa en begagnad bil av en bilhandlare är att köpet blir tryggare än när du köper bil av en privatperson eftersom bilhandlaren måste följa konsumentköpslagen. Alla bilar som kostar över 30 000 kr måste vara varudeklarerade.  Vilket ger dig en extra trygghet och du får även ta ett billån med säkerhet om du köper bilen av en auktoriserad bilhandlare. Nackdelen är att priset för den begagnade bilen oftast blir lite högre än vad det skulle ha kostat att köpa bilen direkt från en privatperson.

Att tänka på

Trots att det är lite tryggare att köpa en bil av en bilhandlare finns det vissa saker du bör tänka på innan du köper bilen.

1. Se till att bilhandlaren verkligen ger dig alla viktiga papper, såsom köpeavtal, varudeklaration, servicebok och garantibevis med garantivillkor. Om bilhandlaren inte har alla papper i ordning bör du fundera på om du inte ska vända dig till en annan bilhandlare istället. Eftersom slarvighet visar att bilhandlaren inte är riktigt seriös. Men observera att du inte alltid får garanti på begagnade bilar. Däremot måste bilen i alla fall vara trafiksäker när du köper den.

2. Läs även noga igenom köpeavtalet och garantibeviset. Så att du vet vad som gäller om din bil börjar strula. Eller om något dolt problem dyker upp. Du kan inte räkna med att få ersättning för skador och problem som uppstår om du har godkänt felen i köpeavtalet. Det är inte kul att ta ett billån och sedan behöva låna mer för att reparera bilen.

3. Om din bil inte levereras i tid har du rätt att häva köpet. Du kan även få skadestånd om förseningen gör att du måste hyra en bil medan du väntar på din försenade leverans. Om du reklamerar köpet på grund av försening.  Får du alltid behålla ditt lån om du har tagit ett billån utan säkerhet. Om du har tagit ett billån med säkerhet måste du kontakta långivaren och nämna att köpet är hävt.

Köpa bil av privatperson – Så funkar det med billån

Minska bilkostnaden

Våra bästa billån

Nedan finner du våra utvalda billån 2023 med bäst kundservice, snabb utbetalning och låga räntor.

Jämför 40 långivare
Låna upp till 600 000 kr
Accepterar betalningsanmärkningar
Endast en UC

7.4

Samla lån och krediter smidigt.
Jämför 35 långivare samtidigt.
En enda kreditupplysning (UC).
Besked samma dag.

8.4

Snabb ansökan.
Jämför 30 långivare.
Tillåter anmärkningar.
Samla lån och krediter.

8.4