3 tips när du ska köpa bil av bilhandlare

3 tips när du ska köpa bil av bilhandlare

Fördelen med att köpa en begagnad bil av en bilhandlare är att köpet blir tryggare än när du köper bil av en privatperson eftersom bilhandlaren måste följa Konsumentköpslagen. Alla bilar som kostar över 30 000 kr måste vara varudeklarerade.  Vilket ger dig en extra trygghet och du får även ta ett billån med säkerhet om du köper bilen av en auktoriserad bilhandlare. Nackdelen är att priset för den begagnade bilen oftast blir lite högre än vad det skulle ha kostat att köpa bilen direkt från en privatperson.

Köpa bil tips:

Trots att det är lite tryggare att köpa en bil av en bilhandlare finns det vissa saker du bör tänka på innan du köper bilen.

1. Se till att bilhandlaren verkligen ger dig alla viktiga papper, såsom köpeavtal, varudeklaration, servicebok och garantibevis med garantivillkor. Om bilhandlaren inte har alla papper i ordning bör du fundera på om du inte ska vända dig till en annan bilhandlare istället. Eftersom slarvighet visar att bilhandlaren inte är riktigt seriös. Men observera att du inte alltid får garanti på begagnade bilar. Däremot måste bilen i alla fall vara trafiksäker när du köper den.

2. Läs även noga igenom köpeavtalet och garantibeviset. Så att du vet vad som gäller om din bil börjar strula. Eller om något dolt problem dyker upp. Du kan inte räkna med att få ersättning för skador och problem som uppstår om du har godkänt felen i köpeavtalet. Det är inte kul att ta ett billån och sedan behöva låna mer för att reparera bilen.

3. Om din bil inte levereras i tid har du rätt att häva köpet. Du kan även få skadestånd om förseningen gör att du måste hyra en bil medan du väntar på din försenade leverans. Om du reklamerar köpet på grund av försening.  Får du alltid behålla ditt lån om du har tagit ett billån utan säkerhet. Om du har tagit ett billån med säkerhet måste du kontakta långivaren och nämna att köpet är hävt.

Köpa bil från Bilhandlare

Köpa bil hos bilhandlare

När du ska köpa bil hos bilhandlare finns det en mängd fördelar gentemot om du köper bil från privatperson. Nästan alla bilhandlare erbjuder en garanti som skyddar dig om bilen skulle gå sönder. Du kan också hos auktoriserade bilhandlare få ett billån med bilen som säkerhet. Det innebär en mycket lägre ränta än om du väljer att låna pengar utan säkerhet för att köpa bilen. Våra köpa bil tips är att du alltid ska välja ett billån med låg ränta. Du kommer då att betala mycket mindre för samma bil. En sak du bör komma ihåg om du väljer ett billån med säkerhet är att du inte kan sälja bilen utan att samtidigt lösa lånet.

Amortera på billånet så snabbt som möjligt för att minska ditt lån och du betalar ännu mindre i ränta. Vi på Billån24 hjälper dig att jämföra långivare snabbt och enkelt. Du kan hitta billån utan kontantinsats om du inte har möjligheten att välja ett billån med säkerhet.

Att tänka på vid bilköp bilhandlare

Det finns en del saker du ska tänka på vid bilköp hos bilhandlare. Precis som vi nämnt ovanför är det viktigt att alla papper finns som behövs. Saknar bilen servicebok eller varudeklaration kan det vara en bra idé att välja en annan bilhandlare. Du ska självklart kunna hitta en bil som passar dig och som är i ett bra skick. Tänk också på att välja att amortera på billånet när du har möjligheten. Det är alltid bättre att betala av mer än du behöver för att snabbare bli av med skulden.  Finns det någon fråga du inte fått svar på i den här artikeln? Då kan du alltid välja att besöka den sidan vi tagit fram för frågor om billån.

Slutligen, att tänka på vid bilköp hos bilhandlare är att om det låter för bra för att vara sant. Då är det troligtvis det och tänk på att du kan kontrollera vad andra säger om bilhandlaren på nätet. Då kan du se om de verkligen har en så bra garanti som de framhäver eller om det är vanligt med problem på bilarna de säljer.

Köpa bil av privatperson – Så funkar det med billån

Minska bilkostnaden

Våra bästa billån

Nedan finner du våra utvalda billån 2023 med bäst kundservice, snabb utbetalning och låga räntor.

Låna upp till 100 000 kr
Tittar på din återbetalningsförmåga
Accepterar betalningsanmärkningar
Inga avgifter

7.2

Jämför 40 långivare
Låna upp till 600 000 kr
Accepterar betalningsanmärkningar
Endast en UC

7.4

Ansökan skickas in på två minuter
Jämför 35 långivare med bara en UC
Billån utan säkerhet
Låna trots betalningsanmärkning

7.7