Billigast billån när du ska köpa sportbil

Senast uppdaterad 2 mars, 2024
Författare:

När du letar efter ett billigt billån för att köpa en sportbil bör du undvika det vanliga misstaget att enbart titta på hur hög räntan är för lånet. Beroende på vilket lån och vilket låneinstitut du väljer kan det tillkomma en hel del andra kostnader som gör att lånet blir dyrare än vad du tror.

Det kan vara uppläggningsavgifter, aviavgifter och eventuella administrativa avgifter. Det bästa sättet att få reda på vilket som är det billigaste billånet är att jämföra olika kreditgivare vad gäller avgifter och räntor, då framförallt den effektiva räntan de har och inte bara den nominella räntan.

Vill du jämföra fler billiga lån? Besök lånhemsidan Kredr där Carl Månsson jämför billigaste lånen i Sverige.

Räntor och andra kostnader för billån till sportbil

När det gäller räntor finns det två olika räntor som anges för lån, nominell ränta och effektiv ränta. Den bästa nominella räntan kan ha otroligt stora omkostnader så som höga avgifter och andra kreditkostnader.

Om det exempelvis finns en kostnad som ligger på 50 kronor i månaden och du har tänkt betala av lånet på 10 år blir det 6 000 kronor extra att betala. När långivare anger sin ränta är det oftast den nominella som anges, vilken är lägre än den effektiva räntan, som innehåller alla kostnader. Den effektiva räntan hittar du oftast längst ner och i mindre text, vanligtvis som en månadskostnad.

Effektiv ränta måste anges när du ansöker om ett lån. Hur stor del de olika avgifterna är av den effektiva räntan beror givetvis på hur stort lån du tar. Vissa avgifter är en engångskostnad som till exempel uppläggningsavgiften.

Ju större lån du tar desto mindre blir den, utslaget på hela lånebeloppet. Du bör alltid försöka sänka din effektiva ränta. Till exempel aviavgifter är en återkommande månatlig avgift och om du istället lägger det på autogiro slipper du den kostnaden. En annan sak som påverkar är löptiden. En kortare löptid ger högre månadsinbetalningar men du betalar inte lika mycket ränta på beloppet, eftersom det betalas av snabbare.

Billån till sportbil med eller utan säkerhet

Du kan låna både med och utan säkerhet, så kallade privatlån eller blancolån. För många privatlån behöver du inte ange vad du ska använda ditt lån till. Men om du köper en relativt ny bil via en bilfirma använder du bilen som säkerhet för lånet.

Det kallas för avbetalningskontrakt. Detta kontrakt liknar ett vanligt banklån där du äger bilen och gör avbetalningar. Däremot kräver oftast ett billån en kontantinsats på 20 % av vad bilen kostar. Köper du däremot en äldre bil på bilfirman, om du köper den privat eller inte har sparat ihop till en kontantinsats är det vanligare med exempelvis ett lån utan säkerhet.

Oavsett vilket lån du tar är det bättre om räntan är något högre än att det finns höga avgifter eftersom du har rätt att dra av 30 % av dina räntekostnader upp till 100 000 kronor. Men du har inte rätt att dra av övriga kostnader.

Du ska alltid försöka att ha så kort löptid 犀利士
som möjligt för att minska vad du betalar i ränta, även om räntan är högre för en kortare löptid. Det kan skilja tusenlappar i sista änden. För att hitta bästa lånet för dig så jämför olika långivare och deras villkor. Räkna på ränta, avgifter och löptid, det är bästa sättet att hitta det billigaste billånet.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.

Bilindustrin återupptar sina produktionsanläggningar mitt i coronapandemin

Kommer din billån ränta att höjas 2022?

Våra bästa billån

Nedan finner du våra utvalda billån 2023 med bäst kundservice, snabb utbetalning och låga räntor.

 • Jämför 40 långivare
 • Endast en UC
 • Få besked samma dag
 • Hitta den lägsta räntan

7.2

 • Samla lån och krediter smidigt.
 • Jämför 35 långivare samtidigt.
 • En enda kreditupplysning (UC).
 • Besked samma dag.

8.4

 • Ansök på 2 minuter.
 • Endast en kreditupplysning (UC)
 • Jämför 40 långivare
 • Låna tryggt och säkert

8.6