Köpa bil av privatperson – Så funkar det med billån

Köpa bil av privatperson – Så funkar det med billån

Den största fördelen med att köpa bil av en auktoriserad bilhandlare är att alla bilar som kostar över 30 000 kr är varudeklarerade. Varudeklarationen beskriver bilens skick, hur säker bilen är och om du får någon garanti. Den stora nackdelen med att köpa en bil av en bilhandlare är att priset ofta är högre än om du hade köpt bilen direkt från en privatperson. Därför bör du inte dra dig för att köpa en begagnad bil av en privatperson om du vill spara pengar. Men tänk på att du bara kan ta ett billån utan säkerhet när du ska köpa bil av en privatperson.

Tips vid köp av begagnad bil

För att du inte ska köpa grisen i säcken och få en bil som pajar efter någon vecka så ska vi här de dig några tips på vad du bör tänka på när du köper en bil av en privatperson. Det här är extra viktigt för dig som har tagit ett billån som du måste fortsätta att betala på även om din bil skulle bli obrukbar.

1. Ordna med billånet i förväg. Om du funderar på att köpa begagnad bil av en privatperson bör du ansöka om ett billån redan innan du väljer ut en bil så att du inte förlorar bilen till en annan köpare medan du väntar på billånet. Ett billån utan säkerhet kräver inte att du anger exakt vilken bil du ska köpa, så det är inga som helst problem att gardera sig i förväg.

2. Titta i gamla besiktningsprotokoll. Begär att få se protokollen från de senaste besiktningarna så att du få en bra bild av bilens tidigare skick. Om ägaren inte har kvar protokollen kan du själv beställa besiktningsprotokoll från de senaste besiktningarna från bilprovningen om du anger bilens registreringsnummer.

3. Ta reda på om säljaren verkligen äger bilen. Det tar du enkelt reda på genom att skicka ett sms med bilens registreringsnummer till transportstyrelsens nummer 72503, det kostar bara 3 kronor. Läs mer om det här på https://www.transportstyrelsen.se/Fordons-agaruppgift/. När du har fått ägaruppgifterna kontrollerar du att de stämmer överens med säljaren. Vilket inte är några problem eftersom du alltid får se säljarens legitimation innan du skriver på bilkontraktet.

Fler tips vid köp av begagnad bil

Nedan hittar du fler tips kring vad du ska göra när du ska köpa en begagnad bil. Det är alltid viktigt att vara noggrann när du ska köpa en bil och titta på allt tänkbart.

4. Provkör alltid. Du ska naturligtvis alltid provköra bilen innan du köper den. Begär först att se papper på att bilen är försäkrad, skattad och besiktigad. Du vill ju inte köra med en bil som är avställd och har körförbud.

5. Kontrollera bilen. Begär att få se serviceboken som alla bilägare ska ha tillgänglig och kontrollera att bilen är i gott skick. Om du inte är så kunnig på bilar bör du ta med någon som är det. Annars kan du alltid låta en oberoende teststation kontrollera bilen, till exempel bilprovningen eller motormännen.

6. Kolla igenom kontraktet noggrant. Kontrollera att kontraktet är korrekt och att ni båda legitimerar er innan ni skriver under det. Om du inte tar med bilen på en gång och lägger en handpenning måste du få kvitto på det och det ska även stå med i kontraktet. Ni ska även skriva under ett registreringsbevis om ägarbyte som säljaren sedan skickar in.

Länk om att beställa Besiktningsprotokoll (punkt 1):
https://www.bilprovningen.se/arkiv/faq/besiktningsresultat–protokoll/hur-far-jag-tag-pa-tidigare-besiktningsprotokoll

3 tips när du ska köpa bil av bilhandlare

Våra bästa billån

Nedan finner du våra utvalda billån 2023 med bäst kundservice, snabb utbetalning och låga räntor.

Ansök på 2 minuter.
Endast en kreditupplysning (UC)
Jämför 40 långivare
Låna tryggt och säkert

8.6

Samla dina lån och krediter.
Prisgaranti för privatlån.
Tre betalningsfria månader.
Besked samma dag.

8.3

Billån utan säkerhet.
Flexibel avbetalning.
Svar direkt.
Låna mer vid behov

8.5