Köpa bil av privatperson – Så funkar det med billån

Senast uppdaterad 2 mars, 2024
Författare:

Den största fördelen med att köpa bil av en auktoriserad bilhandlare är att alla bilar som kostar över 30 000 kr är varudeklarerade. Varudeklarationen beskriver bilens skick, hur säker bilen är och om du får någon garanti. Den stora nackdelen med att köpa en bil av en bilhandlare är att priset ofta är högre än om du hade köpt bilen direkt från en privatperson. Därför bör du inte dra dig för att köpa en begagnad bil av en privatperson om du vill spara pengar. Men tänk på att du bara kan ta ett billån utan säkerhet när du ska köpa bil av en privatperson.

Köpa bil av privatperson

Tips vid köp av begagnad bil

För att du inte ska köpa grisen i säcken och få en bil som pajar efter någon vecka så ska vi här de dig några tips på vad du bör tänka på när du köper en bil av en privatperson. Det här är extra viktigt för dig som har tagit ett billån som du måste fortsätta att betala på även om din bil skulle bli obrukbar.

1. Ordna med billånet i förväg. Om du funderar på att köpa begagnad bil av en privatperson bör du ansöka om ett billån redan innan du väljer ut en bil så att du inte förlorar bilen till en annan köpare medan du väntar på billånet. Ett billån utan säkerhet kräver inte att du anger exakt vilken bil du ska köpa, så det är inga som helst problem att gardera sig i förväg.

2. Titta i gamla besiktningsprotokoll. Begär att få se protokollen från de senaste besiktningarna så att du få en bra bild av bilens tidigare skick. Om ägaren inte har kvar protokollen kan du själv beställa besiktningsprotokoll från de senaste besiktningarna från bilprovningen om du anger bilens registreringsnummer.

3. Ta reda på om säljaren verkligen äger bilen. Det tar du enkelt reda på genom att skicka ett sms med bilens registreringsnummer till transportstyrelsens nummer 72503, det kostar bara 3 kronor. Läs mer om det här på https://www.transportstyrelsen.se/Fordons-agaruppgift/. När du har fått ägaruppgiftern犀利士
a kontrollerar du att de stämmer överens med säljaren. Vilket inte är några problem eftersom du alltid får se säljarens legitimation innan du skriver på bilkontraktet.

Fler tips vid köp av begagnad bil

Nedan hittar du fler tips kring vad du ska göra när du ska köpa en begagnad bil. Det är alltid viktigt att vara noggrann när du ska köpa en bil och titta på allt tänkbart.

4. Provkör alltid. Du ska naturligtvis alltid provköra bilen innan du köper den. Begär först att se papper på att bilen är försäkrad, skattad och besiktigad. Du vill ju inte köra med en bil som är avställd och har körförbud.

5. Kontrollera bilen. Begär att få se serviceboken som alla bilägare ska ha tillgänglig och kontrollera att bilen är i gott skick. Om du inte är så kunnig på bilar bör du ta med någon som är det. Annars kan du alltid låta en oberoende teststation kontrollera bilen, till exempel bilprovningen eller motormännen.

6. Kolla igenom kontraktet noggrant. Kontrollera att kontraktet är korrekt och att ni båda legitimerar er innan ni skriver under det. Om du inte tar med bilen på en gång och lägger en handpenning måste du få kvitto på det och det ska även stå med i kontraktet. Ni ska även skriva under ett registreringsbevis om ägarbyte som säljaren sedan skickar in.

Länk om att beställa Besiktningsprotokoll (punkt 1):
https://www.bilprovningen.se/arkiv/faq/besiktningsresultat–protokoll/hur-far-jag-tag-pa-tidigare-besiktningsprotokoll

 

Köpa bil med billån av privatperson

De flesta har inte tillräckligt med pengar för att köpa bil av privatperson utan att också behöva ett lån. Köpa bil med billån är för de flesta det enda tänkbara alternativet och innebär att du kan köpa precis den bilen du vill ha. Här på Billån24 hjälper vi dig att jämföra billån med eller utan säkerhet. Du kan hitta billån utan kontantinsats, vilket är ett vanligt privatlån som du använder för att köpa en bil.

Använd får checklista ovanför för att hitta en bil i ett bra skick som du vill köpa. Välj sedan en långivare som erbjuder en låg ränta och ansök om lånet. Får du det beviljat har du pengarna på kontot inom några dagar. Har du frågor om billån? Här på Billån24 hittar du alla svaren och vi har tagit fram guider för att hjälpa dig som behöver ett billån med betalningsanmärkning eller för dig som vill hitta det bästa billånet.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.

3 tips när du ska köpa bil av bilhandlare

Våra bästa billån

Nedan finner du våra utvalda billån 2023 med bäst kundservice, snabb utbetalning och låga räntor.

 • Fast ränta.
 • Svar direkt.
 • Pengarna samma dag.
 • Ingen säkerhet krävs.

6.5

 • Billån utan säkerhet.
 • Flexibel avbetalning.
 • Svar direkt.
 • Låna mer vid behov

8.5

 • Samla dina lån och krediter.
 • Prisgaranti för privatlån.
 • Tre betalningsfria månader.
 • Besked samma dag.

8.3